Utvalg fra Tjørhom-samlingen
På sine mange reiser i inn- og utland, samlet Ola Tjørhom (f. 1953, Stavanger) grafiske blad i teknikkene tresnitt, trestikk og linoleumssnitt. I 2008 donerte Tjørhom hele samlingen på over 300 verk. Samlingen tilhører i dag Haugalandmuseet-Haugesund Billedgalleri og kalles Tjørhom-samlingen.
Motiv og tematikk i delsamlingen spenner vidt. Denne gangen løfter vi fram arbeider som viser bymiljø og arkitektur. Utvalget rommer lavmælte hus i tradisjonell byggeskikk, staselige, arkitektoniske mesterverk i form av kirker og slott, landsbyer og storbyer. Kunstnerne utnytter mulighetene i mediet på svært ulikt vis. Felles for alle arbeidene er at de er utført i teknikken høytrykk.
Den tidligste kjente definisjon av arkitekturens oppgaver skriver seg fra antikken. Vitruvius skrev i det 1. århundre av vår tidsregning verket «Ti bøker om arkitektur», De architectura.
Vitruvius mente at arkitekturen må forene:
Holdbarhet (firmitas) – byggverk må være stabile, varige og motstandsdyktige mot påkjenninger.
Nytte (utilitas) – byggverk må være brukbare og formålstjenlige.
Skjønnhet (venustas) – byggverk må være vakre og til glede for menneskene.
Den svenske arkitekturhistorikeren Elias Cornell (1916-2008) definerte arkitektur på denne måte: «Arkitektur er estetisk organisering av praktisk virkelighet».