SERIGSTAD JERNSTØPERI – ET GODT UTGANGSPUNKT
Anne-Marit Opstad vokste opp på Bryne med nær tilknytning til Serigstad Jernstøperi, som faren hennes drev i en mannsalder. Anne-Marit fikk tidlig være med og se hva som skjedde i støperiet, fra råmaterialet kom inn til det ble omdannet til flytende jern i store smeltedigler. Det som fasinerte henne mest, var at en kunne bruke glass, gamle støpejernsovner, skrapjern og kvarts-sand til å lage nye produkter.
EKSPERIMENTERING AV SMELTEPUNKT OG GLASURER
Anne-Marit valgte senere å jobbe med et mykere materiale enn jern, nemlig leire. Leiren blander hun selv og smeltepunktet for glasurene kalkuleres og prøves nøye ut. En av glasurene i utstillingen er laget med aske av lønnetreblader hentet i eget gårdsrom.
BORESTØV
Det siste spennende prosjektet hennes er å benytte seg av borestøv som er hentet 2200 meter nede i Norsk Mining sitt borehull i Magmafeltet i Egersund. Feltspaten anortositt er Rogaland sin fylkesstein og en dypbergart som Anne-Marit nå eksperimenterer med å bruke i sine glasurer. Spenningen ligger i å prøve ut hvordan stoffene påvirker smeltepunktene både i glasur og leire. Asken fra furuveden som brukes ved brenningene, gir også glød og fargenyanser etter hvor mange timer og grader ovnen brennes på.
JAPAN + JÆREN
Utstillingen presenterer også et smeltepunkt mellom flere kulturer. Først og fremst det japanske og jærske. Anne-Marit bodde sammen med familien 4 år i Japan fra 1986 – 1990. I tillegg til å undervise i kunstfag ved den Norske skolen i Kobe, lærte hun seg japansk og fikk et godt innblikk i japansk tradisjon og kultur. Noe av denne kulturen har hun tatt med seg hjem, ved blant annet å innrede et tradisjonelt japansk tatamirom i keramikkverkstedet sitt på Nærbø.
Utstillingen viser store vaser og fat der penseldekoren er inspirert av sumi-e maling, som hun lærte av den 86 år gamle Momosaki-san. Utstillingen viser også utvalgte Matcha-teskåler. Noen er laget i Japan i verkstedet til Yoshinori Nagai, og de siste nye teskålene er nettopp tatt ut av ovnen på Vind Keramikk, glasert med borestøvet som er hentet fra DYPET.