Den største helgenen i den katolske kristendommen er Maria, Jesu’ mor, og i hele den vestlige verden er hun et kvinnelig forbilde for den ultimate omsorgsfulle mor. Helt siden kristendommen etablerte seg som en ny religion har Maria vært viktig for kirkens organisasjon og i budskapet som har vunnet oppslutning i folket. Men Marias roller har endret seg i takt med samfunnets behov for idealer og autoritetenes behov for maktposisjonering. I dette foredraget vil vi foreta en kronologisk reise gjennom fremstillinger av Maria i nord for å vise hvordan hun – som den ypperste rollemodell – representerer ulike kvinnelige egenskaper i ulike faser av historien, og hvordan de sterke lederegenskapene har måttet vike for nære og omsorgsfulle kvaliteter. Karoline Kjesrud.
Karoline Kjesrud er postdoktor i Norrøn filologi ved Universitetet i Oslo. Ho arbeidar for tida med eit tverrfagleg NFR-prosjekt som handler om kva posisjon jomfru Maria hadde i middelalderen – i det politiske, intellektuelle og religiøse liv. Ho disputerte ved ILN i 2011. Før ho starta sitt postdoktorprosjekt, arbeida ho med andre eksterne prosjekt og som lektor i grunnskulen.
Foredraget denne ettermiddagen på 1902-huset på Obrestad fyr vert arrangert i samband med utstillinga Birth & Death med kunstnar Leni Dothan som opnar kl. 14.00 same dag på Hå gamle prestegard.
Pris kr 100. Born under 16 år gratis. Betalast på å gamle prestegard eller i døra på fyret.