Kunsthall Stavanger er stolte av å presentere Swinguerra av Bárbara Wagner og Benjamin de Burca. Filmen vil bli presentert i en omfattende installasjon på kunsthallen.
Swinguerra var opprinnelig et bestillingsverk for den brasilianske paviljongen på Veneziabiennalen i 2019. Filmen får sitt navn fra dansen swingueira, som er en populær dansebevegelse i det nordøstlige Brasil, men med en liten endring i stavemåten slik at ordet slutter på guerra, som betyr «krig». Wagner og de Burcas film tar for seg popkulturelle uttrykk i dagens Brasil og deres innviklede forhold til rase, kjønn, identitet, konflikt og begjær. Kunstnerduoen jobber sammen med de ulike utøverne og tar alle kunstneriske avgjørelser i samråd med dem.
Kunstnerduoens grundige forberedelser gjorde at de slapp helt inn i miljøer som ofte anses å være «marginale». Her fikk de innblikk inn i den intense disiplinen som ligger bak dansetroppenes konkurranser. Swinguerrafokuserer på tre særegne dansestiler fra Recifes kulturelle underskog, nemlig swingueira, brega funk og passinho da maloca, representert av de tre dansetroppene Cia. Extremo, Grupo La Máfia og Bonde do Passinho/As do Passinho S.A.
Swinguerra gir et dypt og empatisk innblikk i dansekulturen i dagens Brasil, på et tidspunkt hvor landet opplever stor politisk og sosial uro. De hovedsakelig svarte kroppene på skjermen (hvorav mange er ikke-binære) er på mange måter fokuspunktet for samtidens debatter om synlighet, privilegier og representasjon i Brasil, slik som også er tilfelle i andre land.
Dansekonkurransens iscenesettelse gjør det mulig for kunstnerduoen å foreta en flytende og kompleks undersøkelse av temaer som kjønn, rase, makt, maskulinitet og konflikt på måter som ofte blir uglesett i konvensjonelle kulturrom. Som i sine tidligere filmer passer kunstnerduoen på å ikke moralisere over de medvirkende eller sette verkene deres inn i forhåndsbestemte diskurser eller teorier. De jobber heller sammenmed de ulike utøverne i et forhold preget av likestilling og respekt, og med en felles forståelse for kompleksiteten ved hvordan folk i dag representerer og bevisstgjør seg selv.
Medvirkende Eduarda Lemos, Clara Santos, Diego Matarazzo, Edlys Rodrigues, Henrique Sena (MC Fininho), Clara Damaceno og Kinha do Tamburete
Ansvarlige produsenter Dora Amorim, Thais Vidal
Filmfotograf Pedro Sotero
Art director André Antônio
Koreografer Diego Matarazzo, Clara Santos, Edlys Rodrigues, Henrique Sena (MC Fininho)
Filmklipper Eduardo Serrano
Fargelegger Pablo Nóbrega (DubColor)
Lydteknikere Lucas Caminha, Catharine Pimentel
Lyddesignere Nicolau Domingues, Caio Domingues
Komponist Carlos Sá
Om Bárbara Wagner & Benjamin de Burca
Wagner og de Burca har samarbeidet siden 2011 og har vist verk på utstillinger, biennaler og filmfestivaler, inkludert: den 33. og 35. Panorama de Arte Brasileira, den 32. São Paulo-biennalen, den 20. Festival de Arte Contemporânea Sesc VideoBrasil (São Paulo, Brasil) ; den 36. EVA International (Limerick, Irland); den 5. Skulptur Projekte (Münster, Tyskland); den 67., 68., 69. Berlin International Film Festival (Tyskland); og den 72. Locarno International Film Festival (Sveits). I fjor deltok de i den europeiske nomadiske biennalen Manifesta. I 2019 representerte Wagner & de Burca Brasil på den 58. Veneziabiennalen og viste solopresentasjoner på Jumex Museum (Mexico City, Mexico) og Stedelijk Museum (Amsterdam, Nederland). Arbeidene deres finnes i samlinger som Institute for Contemporary Art (Boston, USA), Kadist Art Foundation (Frankrike), Museu de Arte de São Paulo (Masp) og Museu de Arte Moderna (MAM) (São Paulo, Brasil ), Pérez Art Museum, (Miami, USA) og Arts Council of Ireland, blant andre. Kunstnerne er representert av Fortes D’Aloia & Gabriel, São Paulo og Rio de Janeiro, Brasil.