Introvert dans
Koreografien sliter med Ă„ bryte frem, og opp pĂ„ samme nivĂ„, som scenografien og musikken. Danserens rolle, her i Marit Sandsmarks skikkelse, fremstĂ„r ogsĂ„ noe uavklart. Den innadvendte koreografien henvender seg lite til publikum og bevegelsesvokabularet er repeterende og til tider nesten spastisk. Danseren foretar oftest Ă©n sekvens pĂ„ ett sted og det er lite forflytning i rommet, og den kraftfulle energien ligger stort sett i overkropp og armer. Bevegelsesvokabularet er ikke uvanlig for koreografien til et F//S-verk, men i samspillet med de andre tydelige elementene kunne historien og rollen til danseren vĂŠrt klarere. Det er synd, for Sandsmark har mye mer Ă„ by pĂ„ enn det som kommer frem her. Bevegelsesvokabularet har vĂŠrt rĂ„ere og koreografiens posisjon i stykket har kommet bedre frem i tidligere stykker, som i âoâ deathâ (2014). Danserens rolle i âLowlandsâ fremstĂ„r til tider som et barn i en voksen kropp der hun famlende tar seg fremâ vekslende mellom aggressive og rolige bevegelser Hun har omtenksomme bevegelser samtidig som hun mater fuglene, og sprayer seg selv og plantene med vann. Deretter bryter hun ut i aggressiv pisking med et teppe i gulvet. SĂ„ veksler hun igjen, tar av seg skoene og danser rolig til gitarklimpring.
Uten en bakgrunn eller historie Ă„ stĂžtte seg til oppleves disse stemningsskiftene i bevegelser som uten mening. manglende historie blir tydelig nĂ„r en mann i hvit Nike-t-skjorte entrer scenen. Mannen tar opp en mikrofon og begynner Ă„ si enkeltord med assosiasjoner til Florida â poverty, waves, kindness, food, sun lotion, alligators, gator-bites â for deretter Ă„ fortelle en slags oppveksthistorie. Vi fĂ„r dermed vite mer om denne mannlige karakterens bakgrunn enn om danseren. Forvirringen rundt den kvinnelige karakteren kan vĂŠre tilsiktet, og det fungerer. Man lurer pĂ„ hvem hun er. Er hun en âlonerâ som selv har valgt Ă„ leve pĂ„ utkanten av samfunnet, eller har hun blitt kastet ut av âdet gode selskapâ?
Pausene og stykkets avslutning skaper noe usikker stemning hos publikum pĂ„ grunn av manglende informasjon â hva skjer nĂ„, har vi tid til Ă„ gĂ„ pĂ„ toalettet, kan vi klappe, er det ferdig? Dette kan fungere i en forestilling kun i en viss tidsbegrensing for Ă„ la inntrykk og spĂžrsmĂ„l henge i luften, skape en spenning og kraft i begeistringen. Skapes det for mye usikkerhet rundt pauser og avslutning blir den tatt med inn i forestillingens helhetsinntrykk, og det er F//S for dyktige til Ă„ la skje.
âLowlandsâ kunne med fordel hatt litt strammere regissering da oppbyggingen lar vente vel lenge pĂ„ seg, men det finnes mange flotte enkeltĂžyeblikk i forestillingen. Et av disse Ăžyeblikkene oppstĂ„r nĂ„r musikken tones ned fra stĂžy-improvisasjon og danseren soler seg pĂ„ et pledd mens hun Ăžmt stryker den ene hĂ„nden i âsandenâ. Da minnes man late, solfylte sommerdager. Et annet hĂžydepunkt for meg er symboltungt â sekvensen der danseren famler seg frem til noe eller noen mens hun holder et teppe foran munnen, kan ses som en speiling av den kontemporĂŠre hĂ„plĂžsheten i dagens USA â famler liberale amerikanere i giftig rĂžyk for Ă„ finne veien til noe sant, ekte og ikke-Ăždeleggende? Det som kan tolkes som samfunnskritikk topper seg nĂ„r den mannlige fortelleren saklig opplyser at âAmerica is a poor country with rich people living in it. NĂ„r fortelleren sĂ„ bryter aggressivt ut: âWhen the revolution comes⊠But until the revolution comes â bullshit and party!â er det flere som trekker pĂ„ smilebĂ„ndet. For hva annet er det Ă„ gjĂžre nĂ„r stedet vi kommer fra ikke lenger er gjenkjennelig?
Lowlands (florida) (lower) av Findlay//Sandsmark med PÄl Asle Pettersen, Chris Brokaw, Nils Erga, Sander L. Haga, Jon Refsdal Moe, Jean-Vincent Kerebel, Peter Warren, Gaute Granli (for Chris Brokaw), Vegard Ravndal.