Kunstnerisk feltarbeid
Feltarbeid er ikke fremmed for Line Anda Dalmar. Hun arbeider ofte med landskap og metodiske feltundersĂžkelser hvor nettopp prosessen er en del av kunsten. Som en del av sjĂžkantprosjektet presenterer Anda Dalmar lydverket «Samtaler â kartlegging langs et omrĂ„de». Historier knyttet til Paradis og HillevĂ„g, fortalt fragmentert av flere ulike mennesker kan hĂžres blant gjennom hĂžyttalere, Ă©n er plassert i busskuret ved HillevĂ„g bĂ„thavn, Ă©n er plassert i parken overfor PĂ„drivhuset i HillevĂ„g og Ă©n i Paradis utenfor Terje Viken roklubb. Her kan vi hĂžre et spenn av fortellinger; fra personlige anekdoter til analytiske gjengivelser av omrĂ„dets utvikling. Fortellingene danner et nettverk av personlige historier som gir lytteren et helhetlig bilde av omrĂ„det. Anda Dalmar sitt kunstverk danner engasjerende lydcollager som trekker lytteren inn i busskuret. Den korte varigheten pĂ„ hver historie â mellom 20 sekunder og 6 minutter â gjĂžr det ogsĂ„ veldig tilgjengelig. Man er ikke forpliktet til Ă„ bli over lengre tid, men mange Ăžnsker nok Ă„ bli for Ă„ hĂžre mer.
Et annet kunstverk som har flere fellestrekk med Dalmars verk er lydinstallasjonen «Lyden fra SjĂžkanten», av John Derek Bishop. Installasjonen bestĂ„r av to steiner som inneholder hver sin unike lydkomposisjon i loop. Bishop har spilt inn lyder i HillevĂ„g og Paradis â bĂ„de over og under vann â og har brukt disse lydopptakene til Ă„ komponere verket. Opptakene er blitt manipulert med ulike former for hardware- og software samplere, i noen tilfeller til det ugjenkjennelige.
BÄde Anda Dalmar og Bishop sine kunstprosjekter demonstrerer en positiv effekt av Ä bruke tid pÄ kunstneriske strategier og arbeidsmetoder i byutvikling. Situasjonen kunstnerne skaper er spennende pÄ flere mÄter. For det fÞrste legges det til rette for tilfeldige mÞter mellom verk og betrakter. Hos Anda Dalmar aktiveres verket av sensorer nÄr en person nÊrmer seg hÞyttaleren, og hos Bishop blir steinen som skulpturelt innkapsler hÞyttaleren et underliggjÞrende element som kanskje fÄr forbipasserende til Ä lete etter lydkilden.
For det andre legges det til rette for at publikum kan tilbringe tid med verkene. NÄr det gjelder Anda Dalmar sitt verk innebÊrer det Ä vÊre i fysisk nÊrhet til stedene det fortelles om. Hos Bishop blir vi invitert til Ä interagere med steinene. Vi kan kjenne pÄ dem, klarte opp pÄ dem og lytte fra toppen av dem. Kanskje trekkes forbipasserende inn og oppfordres til Ä bruke tid her, til Ä observere og reflektere over omrÄdet, med «Lyden fra SjÞkanten» som lydspor.
For det tredje tillater begge kunstnerne stor grad av personlighet i verkene. Dalmar lar fortellingenes subjektive dimensjon skinne. Effekten er at jeg opplever Ä bli innviet i en historie jeg ikke hadde fÄtt tilgang pÄ noe annen mÄte. Prosjektet peker ikke bare bakover pÄ stedenes historie, men lar ogsÄ fortellerne komme med betraktninger og resonnement som ser fremover. Verket deler informasjon og skaper rom for refleksjon og ettertanke.
Bishops installasjon forholder seg ogsÄ til omrÄdet den befinner seg i og stedes historie, blant annet gjennom steinens materialitet og lydenes opphav. Gjennom musikken klarer Bishop Ä skape en stemning som inspirerer lytteren til Ä forestille seg en annen verden. Prosessen til Bishop er forbilledlig: PÄ samme mÄte som kunstneren har brutt de originale lydene ned til det nesten ugjenkjennelige, og laget noe vakkert og nytt, kan vi ogsÄ tenke nytt rundt systemer og metoder vi opplever ikke fungerer. Vi kan bryte strukturene ned til sine grunnleggende elementer og bygge noe helt nytt. Bishop sin installasjon skaper et rom for fremtidsvisjoner.
Styrken i verkene til bĂ„de Anda Dalmar og Bishop er at de â med stor suksess â inviterer publikum til Ă„ bruke tid ved stedene hvor kunstverkene deres befinner seg. PĂ„ hver sin mĂ„te lĂžfter de frem en alternativ fortelling om Paradis og HillevĂ„g, og lar oss nyte dem i vĂ„rt eget tempo.
Anda Dalmar introduserer lytterne til HillevÄg og Paradis med varme og gir omrÄdet et menneskelig ansikt. Metodisk lÞfter hun frem de smÄ historiene som ligger mellom de store linjene, og demonstrerer hvordan disse som helhet skaper dypere forstÄelse av stedet. For selv om fortellingene og fortellerne er uavhengige av hverandre, oppstÄr det dialog mellom dem: En person forteller om en farlig bilvei hvor flere barn ble pÄkjÞrt. Litt senere hÞrer vi fra en person som ble pÄkjÞrt. Flere slike mÞtepunkter forekommer.