Det er lett å tenke at et slikt uformelt økonomisk system rundt gaveutveksling neppe kan være stabilt over tid, men Mauss viser til flere empiriske eksempler på hvordan hele samfunn er basert på gaveøkonomi, og til tross for uuttalte normer og regler rundt gaveutveksling, finner man dette systemet i ulike former i alle kulturer. På et vis er det noe dypt humanistisk over gaveutveksling, og det viser hvor avhengig vi er av hverandre og hvordan gaver skaper og forsterker mellommenneskelige relasjoner. På en annen side tar kanskje forventningene om gjengjeldelse noe av gleden og uskylden over å gi og motta gaver. Et apropos er at man også finner en rekke eksempler på gaveutveksling i dyreriket og fenomenet er slett ikke kun er forbeholdt mennesker; hanedderkopper som gir gaver til hunnen har større sjanse for å få parre seg, og kråker er kjent for å belønne mennesker som mater dem med små gaver.
Mauss sin teori rundt gaveutvekslingen kan også gi et relevant perspektiv for å diskutere Marshalls gave til Stavanger by, som er spesielt dedikert til norske utvandrere. Fortellingene om nordmenns utvandring til Amerika er som oftest gjengitt med en stor dose nostalgi og eventyrlyst. Kontinentet på andre siden av Atlanterhavet bugnet av overflod, og alle som turte hadde muligheter til et bedre liv i USA. Landet var preget av multikulturalisme og er bygget på innvandring fra en rekke ulike land. Til tross for at Norge var et lite land, utvandret nærmere 800 000 mennesker fra Norge i periode 1830-1920 – muligens den største prosentmessige andelen av befolkningen fra noe land i Europa – og i dag bor det nærmere 4,5 millioner norskamerikanere i USA. De fleste utvandrerne bosatte seg i Midtvesten, og i dag bor det for eksempel mer enn 850 000 mennesker med norske aner i Minnesota, 15 prosent av delstatens befolkning. Årsakene til utvandringen er mange og komplekse, men i starten var det en hovedvekt av menn og familier fra landbruksområder som emigrerte, da det ikke var mulig for alle å leve av å dyrke jorden i distrikts-Norge.
Da de norske utvandrerne ankom USA startet mange med jordbruk. Til tross for at utstyr og redskaper var dyrt, var det svært enkelt å skaffe seg landområder. I 1862 vedtok USA hjemstedsloven Homestead Act, som åpnet for fri eiendomsrett til jord. Alle som ønsket å bosette seg i USA og drive jordbruk fikk tildelt 650 mål til odel og eie. Den generøse gaven forpliktet mottaker til å bosette seg og å drive landbruk i minst fem år. Landbruket bidro til å skaffe mat til en stadig økende befolkning, og det var i stor grad slik menn og kvinner av norsk ætt bidro til å bygge Amerika. Det hører imidlertid med til historien at landområdene staten delte ut til nybyggere ikke nødvendigvis var ubefolket, og Homestead Act gjorde uopprettelig skade på den amerikanske urbefolkningen som ble fordrevet fra sine land og tvunget inn i stadig mer avgrensede reservat. Når man snakker om byggingen av USA på 1800-tallet mener man, retter sagt, kolonialiseringen og undertrykkingen av en urbefolkning som har levd i områdene lenge før europeerne ankom, men dette aspektet utelates ofte fra de mer glansede historiefortellingene om Amerika.