Viktige minner
At snublesteinene i Solheimveien 3 ble en mediesak, førte til tankevekkende avisinnlegg. Professorene Marie Smith-Solbakken og Bjørn Kvalsvik Nicolaysen ved Universitetet i Stavanger skrev at Demnigs kunstverk aldri må brukes til å påføre dagens beboere skyld og skamfølelse for noe de slett ikke var delaktige i. «Steinene minner om et effektivt norsk byråkratis drap på uskyldige. Det har ingen hensikt å rette søkelys på enkeltpersoner og deres skyld. I våre motvillige samvittigheter lister steinene inn påminnelsen om at det ikke må skje igjen,» skrev de.
Også barnebarnet til Selma Joseff, Lena Skår Størseth, ytret seg i avisen. Fordi Selma hadde vært gift med en norsk ikke-jøde, bodde hun et annet sted i byen med en nyfødt sønn. Babyen valgte hun å adoptere bort til et ektepar som passet ham mens hun selv gikk i dekning.I et leserinnlegg delte Skår Størseth minner om en far som aldri klarte å snakke om sin jødiske bakgrunn. Lenge etter at faren døde ble hun kjent med Evelyn Schjelderup som bodde i Solheimveien 3: «Å komme til henne var som å komme hjem. Det har vært tårer, det har vært historier, det har vært varme, og det har vært gjensidig takknemlighet. Jeg er så glad for at minnene om familien Joseff hviler akkurat hos henne.»Hun kritiserte kommunens manglende evne til å «knytte den store historien om ondskap til den lille og nære». Ikke minst burde de ha kontaktet Schjelderup, den av husets beboere som kjente ofrene, nettopp fordi «å personliggjøre det kollektive minnet utgjør noe av essensen for [kunst]prosjektet».
Omsider skrev Schjelderup selv i avisen om hvor sårende det var at hun hadde blitt oversett av kommunens delegasjon. Av Schjelderup fikk leserne vite at fire familier bodde i Solheimveien 3 den gang: «Det var familien Joseff, familien Arne Hidle, og en familie nazister. Og oss selv. For en blanding.»Hun beskrev også hvordan det gikk etter at den jødiske familien var arrestert: «Far og mor hadde ingenting de skulle ha sagt om huset, nazistene flyttet uten videre til Joseffs leilighet. Det gikk tyskere på besøk til nazistene. Husker også at de gikk i hirduniform. Hva er det som skjer? Jeg var meget engstelig. Jeg var ikke noen lykkelig pike i disse årene.»
I sitt innlegg delte hun flere minner: «Fru Joseff husker jeg særlig godt. Hun ble en god venn av mor. En erstatningsbestemor for oss to søstre. Fru Joseff gikk alltid med hvitt forkle. Strikket ragger til oss, vinket til oss når vi gikk til skolen. [...] Det var en spesielt god kontakt mellom mor og fru Joseff.»Leserinnlegget er et talende bevis på hvor godt integrert den jødiske familien var i det norske nabolaget. Evelyn var muligens litt forelsket i Selmer Joseff: «Jeg ble 13 år. Vi stod nede i gangen og pratet. Mor, fru Joseff og meg. Døren går opp. Selmer kommer hjem fra jobb. 'Gratulerer med dagen, Evelyn. Kom med hånden din'. Han legger et perlebånd og to kroner i hånden min. Hva jeg følte? Jeg neide og sa takk.»
Slike minner bidro til å nyansere diskusjonen om snublesteinene i Solheimveien 3 og levendegjøre ofrene.