Utover disse to diagonale forløpene i rommet, står noen vanlige trestammer bak i rommet, som for å skape en kontrast til de mest manipulerte verkene i sentrum av utstillingen. Dette bildet brytes imidlertid av én av stammene, som er helt uthulet. Stammen viser et forunderlig mønster av knaster og utvekster på treets overflate, og en helt fin innside, som er blitt slipt glatt av kunstneren.
Hvis man som besøkende ikke fikk noen formidling av skapelsesprosessen bak verkene, ville det være utfordrende å komme videre i sin utforskning av denne utstillingen. Det er nemlig vanskelig å få en følelse av de mange lagene i Bryans’ verk uten innsikt i hans arbeidsprosess. Man dras raskt mot å undersøke materialene selv i detaljer, fordi det nesten ikke er andre måter å tolke verkene på. Utstillingen er tømt for motiviske eller symbolske referanser, utenom de få som jeg allerede har skissert. Og det er nettopp her at den nysgjerrigheten og sans for detaljer som jeg opplever i møtet med naturen blir aktivert.
Denne aktiveringen krever imidlertid en periode med frustrasjon – nesten som en dopamin-hjerne som blir utsatt for smarttelefon-faste; det ligner tilstanden man kan oppnå i naturen, uten annen stimuli. Men når denne frustrasjonen er blitt dempet, fremstår hvert mønster i treet og hver krusning på den uttørkede asken som et motivisk forløp med unike detaljer. Disse formene blir nærværende, slik som når man ser lenge på et abstrakt maleri. Man kunne argumentere for at denne tilstanden er en form for apofeni, et psykologisk fenomen hvor tilfeldige og meningsløse inntrykk oppfattes som meningsfulle – som når man ser på skyene og finner figurer i dem. Men denne tolkningstrategien er en direkte følge av den vage motiviske og symbolske intensjonaliteten i utstillingen. Dette forholdet ville kanskje vært annerledes hvis man kunne rørt ved og luktet på materialene, men det er uklart om utstillingen gir lov til dette. Det sanselige aspektet er holdt til visuelle inntrykk.
Det er her jeg griper til utstillingskatalogen, som er skrevet av Sigvart Zachariassen og kurator Anne Therese Tveita. Den beskriver Bryans’ kunstneriske profil i dybden og understreker hans prosessuelle og undersøkende tilnærming, hvor bærekraft er en selvfølge og tid er den største utgiften. Det er tydelig at kunstneren bruker sin praksis terapeutisk og nesten spirituelt. Lange turer i skogen og tålmodige manipuleringer av trematerialet gjennom flere forskjellige faser utgjør en meditativ dialog med naturen. I denne prosessen samler Bryans på veltede stammer og kasserte juletrær, særlig disse "whorls", som er punktene på treet hvor en sirkulær ordning av grener stikker ut fra samme område på stammen.
Sammen utgjør dette treet et dødt materiale som vekkes til liv igjen gjennom en serie av handlinger: først tørking av treet, og deretter forskjellige manipuleringer av det, som skjæring, sliping og pussing. Det er i disse handlingene at utstillingens økologiske og alkymistiske dimensjoner møtes. Den økologiske dimensjonen av Bryans’ praksis består i tålmodig å "følge" trematerialet gjennom tid og materiell utvikling, fra å ligge på skogbunnen til den ferdige skulpturen i utstillingsrommet. For å bruke filosofen Timothy Mortons ord, kultiverer Bryans en "økologisk oppmerksomhet" rundt treet, som i sagens natur er temporalt. Som Morton skriver: "Realizing that there are lots of different temporality formats is basically what ecological awareness is. It’s equivalent to acknowledging in a deep way the existence of beings that aren’t you, with whom you coexist." Det lange tidsaspektet som Bryans’ arbeid med treet innebærer, er en måte å stille seg inn på treets tidsfrekvens. (Interessant nok skriver Tveita at Bryans ikke er interessert i "akademiske kunstteorier". Det er snarere et ønske om å utforske "forbindelsene mellom mennesket og naturen, og mellom fortid og nåtid" som driver ham – her må jeg påpeke at det nettopp er en motivasjon for den akademiske teorien å forstå disse store spørsmålene.)